Wartość odżywcza wyrobów
W oparciu o recepturę produkcyjną oraz informacje o wartościach odżywczych wprowadzone na kartotekach surowców, program kalkuluje wartość energetyczną oraz ilości składników odżywczych dla wyrobów gotowych i półwyrobów.
System wylicza wartość odżywczą dla 100g wyrobu, a także dla dodatkowej – zdefiniowanej przez Użytkownika – porcji wyrobu. Prezentowany jest również % RWS (Referencyjnej Wartości Spożywczej).
Najważniejsze funkcje
- wprowadzanie ilości składników odżywczych i wartości energetycznej dla surowców
- definiowanie dodatkowej (innej niż 100g) porcji wyrobu gotowego
- dynamiczne wyliczanie wartości odżywczej w oparciu o receptury piekarskie i cukiernicze
- określanie w programie poziomu RWS (Referencyjnej Wartości Spożywczej) w kcal
- naliczanie % RWS w odniesieniu do wartości energetycznej i składników odżywczych
- wydruk informacji o wartości odżywczej wyrobów i półwyrobów
Korzyści
Precyzyjna informacja
o aktualnej wartości odżywczej wyrobów i półwyrobów
Błyskawiczne sygnalizowanie
konieczności wprowadzenia zmian w etykietach oraz na kartach wyrobów
Wymierne oszczędności
wynikające z samodzielnego wyliczania wartości odżywczej