Wartość odżywcza wyrobów

W oparciu o recepturę produkcyjną oraz informacje o wartościach odżywczych wprowadzone na kartotekach surowców, które wykorzystuje piekarnia i cukiernia, program kalkuluje wartość energetyczną oraz ilości składników odżywczych dla wyrobów gotowych i półwyrobów.

System wylicza wartość odżywczą dla 100g wyrobu, a także dla dodatkowej – zdefiniowanej przez Użytkownika – porcji wyrobu. Prezentowany jest również % RWS (Referencyjnej Wartości Spożywczej).

Najważniejsze funkcje

  • wprowadzanie ilości składników odżywczych i wartości energetycznej dla surowców
  • definiowanie dodatkowej (innej niż 100g) porcji wyrobu gotowego
  • dynamiczne wyliczanie wartości odżywczej w oparciu o receptury piekarskie i cukiernicze
  • określanie w programie poziomu RWS (Referencyjnej Wartości Spożywczej) w kcal
  • naliczanie % RWS w odniesieniu do wartości energetycznej i składników odżywczych
  • wydruk informacji o wartości odżywczej wyrobów i półwyrobów

Korzyści

Precyzyjna informacja

o aktualnej wartości odżywczej wyrobów i półwyrobów

Błyskawiczne sygnalizowanie

konieczności wprowadzenia zmian w etykietach oraz na kartach wyrobów

Wymierne oszczędności

wynikające z samodzielnego wyliczania wartości odżywczej

Ekrany ProfiPIEK

Profipiek Informacje
Profipiek Informacje
Profipiek Informacje
Profipiek Informacje