Receptury, planowanie, kalkulacja kosztów produkcji
ProfiPIEK wyposażony jest w rozbudowane, a zarazem przyjazne dla Użytkownika mechanizmy zarządzania produkcją w zakładzie piekarsko-cukierniczym.
System obsługuje dwustopniowe receptury (surowce/półwyroby), plany produkcyjne oraz zamienniki surowcowe. Umożliwia ścisłą kontrolę kosztów produkcji, a także technologiczne rozliczenie produkcji.
Najważniejsze funkcje
- wygodne tworzenie i modyfikację receptur dla półwyrobów i wyrobów gotowych
- prowadzenie receptur wydajnościowych (piekarskich) i na jednostkę wyrobu gotowego (cukierniczych)
- kalkulację aktualnych kosztów produkcji w oparciu o ostatnie ceny zakupu surowców
- wykorzystanie dodatkowych jednostek norm technologicznych dla surowców i wyrobów gotowych
- tworzenie ogólnych i zmianowych planów produkcyjnych
- kalkulację i prognozowanie zapotrzebowania na surowce według planów produkcyjnych
- zarządzanie zamiennikami surowcowymi
- automatyczne rozchodowanie surowców w oparciu o receptury i przychody wyrobów gotowych
- technologiczne rozliczenie produkcji w piekarni i cukierni
- zestawienia przychodu wyrobów gotowych i rozchodu surowców, analiza odchyleń zużycia surowców od norm produkcyjnych
Korzyści
Wymierne oszczędności
związane z wprowadzeniem kontroli nad magazynem surowców
Możliwość prognozowania
zapotrzebowania na surowce w oparciu o plany produkcji
Wiarygodna ocena
zyskowności produkcji dzięki informacji o aktualnych kosztach surowcowych
Usprawnienie
i usystematyzowanie pracy działu produkcji
Poprawa dbałości
pracowników o powtarzalność procesu produkcyjnego
Optymalizacja
wielkości produkcji – informacja o naważce, wsadach do pieca, blachach, itd.